ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ FRONTEX ΚΑΙ ΟΙ "ΧΑΛΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΕΣ"

Γράφει η Ερμιόνη Φρεζούλη
Πηγή:   ΑΠΛΩΤΑΡΙΑ. Η διαφορετική φωνή της Χίου


H Frontex έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει τις «επισκέψεις» της στα παράλια της Χίου και πάντα με τη συνοδεία έλληνα αξιωματικού. Ανάλογα με τη σύνθεση της εθελοντικής ομάδας που συναντούν, άλλοτε ζητάνε ταυτότητες, άλλοτε πιάνουν χαλαρή κουβεντούλα με τους εθελοντές (θυμίζει κάτι από τις «φιλικές κουβέντες» που συνήθιζε και η ελληνική αστυνομία, αντί του πιο απρόσωπου «περάστε από το τμήμα δια υπόθεσή σας»).
Σε μια τέτοια λοιπόν επίσκεψη χθες, οι ένστολοι Frontexίτες, με χειροπέδες και όπλα, πέρασαν από την παραλία, έπιασαν κουβεντούλα χαβαλέ με όσους μιλούσαν αγγλικά, και μάλιστα, ένας εξ αυτών δήλωσε ότι η σύντροφος του που έρχεται στη Χίο θα ήθελε να βοηθήσει για μια βδομάδα την ομάδα.
Και φυσικά δεν γίνεται να αρνηθείς μια τέτοια ευγενική προσφορά, ειδικά δε, αν η όποια άρνηση θα γεννούσε και υποψίες. Μπορεί η σύντροφος του αξιωματούχου της Frontex να μην γνωρίζει επακριβώς τι κάνει στη δουλειά του ο άνθρωπός της. Ωστόσο, εμείς πρέπει να ξέρουμε πολύ καλά. Και ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής φάνηκαν: απαγορεύεται πλέον στα καΐκια ή τα σκάφη των εθελοντικών ομάδων να βγαίνουν στη θάλασσα και να περισυλλέγουν πρόσφυγες. Είδαμε και την κατάληξη εκείνων που δεν συμμορφώθηκαν: βαρύ κατηγορητήριο και εξοντωτικές εγγυήσεις για να αφεθούν ελεύθεροι. Ο λόγος; Προφανώς η Frontex και το ελληνικό κράτος δεν θέλουν να παίρνει δημοσιότητα το τι γίνεται στις θάλασσές μας. Υπάρχουν άλλωστε και μαρτυρίες, όχι πολύ παλιές, μόλις τον Οκτώβρη του 2015:
«Την Τετάρτη (28 Οκτώβρη 2015), 242 πρόσφυγες σώθηκαν από σκάφος που ανατράπηκε και μετέφερε 300 άτομα περίπου … Τουλάχιστον 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο Ανατολικό Αιγαίο μεταξύ των οποίων και 7 παιδιά. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται. Οι Τούρκοι και Έλληνες ψαράδες έσπευσαν προς το σκάφος και άρχισαν αν διασώζουν ανθρώπους. Ήταν συγκλονιστικό. Ανεβήκαμε στο σκάφος για να πάρουμε τα παιδιά γιατί (οι πρόσφυγες) είπαν ότι δεν είχαν τη δύναμη να τα σηκώσουν. Το πλοίο της Frontex δεν έκανε τίποτα. Το μόνο που έκαναν είναι να ρίξουν σχοινιά στους ανθρώπους που πνίγονταν, όπως στις ταινίες, και έμειναν εκεί, στο κατάστρωμα του πλοίου τους, βλέποντας ανθρώπους να πεθαίνουν… Ήταν φρικτό…». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων αυτόπτης μάρτυρας που ανέβασε στο facebook το περιστατικό.
Και αν πάμε και λίγο παλιότερα, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι έγραφε στην έκθεσή της Επαναπροωθήσεις: Συστηματικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων στο Αιγαίο και στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα (Push back Systematic human rights violations against refugees in the Aegean sea and at the greek-turkish land border) η γερμανική οργάνωση PRO ASYL το 2013:
«Τα κύρια ευρήματα της έρευνας μας είναι ότι γίνονται συστηματικά παράνομες επαναπροωθήσεις από τα ελληνικά θαλάσσια και χερσαία σύνορα. Η Ελλάδα έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για τέτοιες κατάφορες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η αγριότητα και το μέγεθος των παραβιάσεων που καταγράφονται σε αυτή την έκθεση είναι σοκαριστικά». Και συνεχίζει: «Πέραν ελάχιστων εξαιρέσεων, όλες οι επαναπροωθήσεις τεκμηριώνονται σε αυτή την έκθεση έχουν λάβει χώρα εντός της επιχειρησιακής περιοχής της Frontex». Γιατί ως γνωστόν η Frontex δεν λερώνει ευθέως τα χέρια της. Θα δείξει αν αυτό θα αλλάξει τώρα.
Όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια, οπότε ουδείς δικαιούται να υποστηρίζει ότι δεν ήξερε ποιος είναι ο ρόλος της, ποιοι οι στόχοι της και ποιες οι πρακτικές της.