Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Παρασκευή 22 Γενάρη 2016

Παρακολουθούμε εδώ και μία εβδομάδα τώρα και βιώνουμε από "πρώτο" χέρι, τις προσπάθειες για ασφαλή υποδοχή των προσφύγων στην Αγία Ερμιόνη της Χίου, μίας ομάδας Ισπανών εθελοντών, της "Salvamento Marítimo Humanitario".
Οι γυναίκες και οι άνδρες της ομάδας κάνουν πραγματικά εκπληκτική δουλειά δρώντας με επαγγελματισμό αλλά και με απίστευτη τρυφερότητα.
Μέρα και νύχτα σαρώνουν με το φουσκωτό σκάφος τους τις ακτές της νοτιοανατολικής Χίου, οδηγώντας δεκάδες "βάρκες" με πρόσφυγες σε ασφαλή μέρη για να αποβιβασθούν. Την ίδια στιγμή στη στεριά συνάδελφοί τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, στους, κατά κανόνα αυτές τις μέρες, παγωμένους και βρεγμένους πρόσφυγες.
Είναι γεγονός, ότι χωρίς την συνεισφορά της Ισπανικής ομάδας, πολύ πιθανό να είχαμε νεκρούς από υποθερμία στην Αγία Ερμιόνη τούτες τις μέρες.


Ευτυχώς σήμερα το πρωί, ο διασώστης - δύτης της ομάδας δεν χρειάστηκε να επέμβει αφού το μικρό φουσκωτό με 15 περίπου πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, οδηγήθηκε με ασφάλεια στο λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης.

Με τρυφερότητα και στοργή να βγάλουν από τα ξυλιασμένα πόδια του προσφυγόπουλου τις βρεγμένες κάλτσες και να του φορέσουν καινούργιες

Δυστυχώς η έλλειψη ανδρικών παπουτσιών στην αποθήκη της Ομάδας Αλληλεγγύης Αγ. Ερμιόνης Χίου , αναγκάζει Έλληνες και Ισπανούς εθελοντές, αφού αντικαταστήσουν τις βρεγμένες κάλτσες με καινούργιες να φορέσουν στα πόδια των προσφύγων νάϊλον σακούλες για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα βρεγμένα παπούτσια τους

Ο Δημήτρης Φρεζούλης μέλος της Ομάδας Αλληλεγγύης Αγ. Ερμιόνης Χίου προσφέρει ζεστό τσάι στον Ισπανό διασώστη, όπως έχει κάνει για εκατοντάδες πρόσφυγες τον τελευταίο καιρό που "ξεβράζονται" κυριολεκτικά στην αυλή του σπιτιού του.

Ελληνοισπανική συνεργασία για να ηρεμήσει το σοκαρισμένο προσφυγόπουλο από τους φύλακες - άγγελους του. Την Αργυρώ, μέλος και αυτή της Ομάδας Αλληλεγγύης Αγ. Ερμιόνης Χίου και τον Ισπανό διασώστη. 



Υ.Γ Οι φωτογραφίες είναι από σήμερα το πρωί στο λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης στην Χίο

Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων Λαυρεωτικής (ΔΥΠΛΑ)