Τα σύνορα έκλεισαν, οι αφίξεις προσφύγων συνεχίζονται (video)

Τετάρτη 9 Μάρτη 2016

Όλη την νύχτα χθες οι αφίξεις "βαρκών" με απελπισμένους πρόσφυγες συνεχίστηκαν εξ αιτίας των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στον θαλάσσιο δίαυλο μεταξύ Χίου και Τουρκίας.

Ούτε τα κλειστά σύνορα, ούτε η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη δεν πτοούν αυτούς τους ανθρώπους να επιχειρήσουν το "ταξίδι της ελπίδας".

Πάνω από 500 πρόσφυγες υπολογίζεται ότι έφθασαν σε διάφορα σημεία της Χίου από χθες το βράδυ. 

Η τελευταία "φουρνιά" κυνηγημένων, έφθασε γύρω στις 10:00 το πρωί στο λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης.

Σαράντα έξη άνθρωποι, οι μισοί από αυτούς βρέφη και παιδιά, στοιβαγμένοι από τους διακινητές σαν ζώα πάνω στο φουσκωτό - φέρετρο, τρομαγμένοι, σοκαρισμένοι αλλά και ευτυχείς που πάτησαν το πόδι τους σε Ελληνικό έδαφος.

Όπως πάντα, έτσι και σήμερα οι εθελοντές της "Ομάδας Αλληλεγγύης Αγ. Ερμιόνης" μαζί μέ άλλους αλληλέγγυους, ήταν εκεί για να προσφέρει στεγνά ρούχα και παπούτσια και ζεστά ροφήματα.

Όπως πάντα προτεραιότητα στα παιδιά και στις γυναίκες.

Ζεστά ροφήματα στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες από το μέλος της "Ομάδας Αλληλεγγύης Αγίας Ερμιόνης"Δημήτρη Φρεζούλη.

Η προσφορά στεγνών ρούχων και παπουτσιών είναι απαραίτητη, αφού όλοι οι επιβάτες της "βάρκας", είναι βρεγμένοι τουλάχιστον μέχρι τα γόνατα, τα παιδιά περισσότερο, από τα νερά που μπαίνουν σε αυτήν κατά την διάρκεια της πλεύσης

Sølvi Sinkaberg από την Νορβηγία, μόνιμος κάτοικος της Χίου για πολλά χρόνια, από τα πιο δραστήρια μέλη της "Ομάδας Αλληλεγγύης Αγίας Ερμιόνης".

                           Όπως πάντα προτεραιότητα στα παιδιά και στις γυναίκες.

Συγκινητική η ανταπόκριση από το εσωτερικό του λεωφορείου στον αποχαιρετισμό μας στους πρόσφυγες.



Απαραίτητος ο άμεσος καθαρισμός του χώρου υποδοχής, μετά την απομάκρυνση των προσφύγων για να είναι έτοιμος για τους επόμενους.

Από το "παρατηρητήριο" μας είδαμε το πρωί (9:30) να περνάει η ακταιωρός του Λιμενικού με πολλούς ανθρώπους στη πλώρη του. Αργότερα μάθαμε, ότι κατά την διάρκεια της νύχτας περισυνελέγησαν πάνω από 300 πρόσφυγες, από το Λιμενικό που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου. 
Η στιγμή που το φουσκωτό - φέρετρο προσεγγίζει το λιμάνι της Αγίας Ερμιόνης.
(Ο μικρός χρόνος του video, οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε να προστρέξουμε προς βοήθεια)


Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων Λαυρεωτικής (ΔΥΠΛΑ)