Όχι στην κατεδάφιση της ιστορίας μας και την υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Όχι στην κατεδάφιση της ιστορίας μας και την υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Με ανακοίνωση του το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής έχει δηλώσει ότι αν δεν “συμμορφωθούν” οι πρόσφυγες του κέντρου αιτούντων πολιτικό άσυλο Λαυρίου με τις υποδείξεις της κυβέρνησης για αστυνόμευση του χώρου, καταγραφή εισόδου-εξόδου, αναστέλλει κάθε χρηματοδότηση του κέντρου και επί της ουσίας κινεί της διαδικασίες για την εκκένωση του χώρου και επίσης να διασκορπίσει τους προσφύγων σε άλλα κέντρα. Στην πράξη τους ζητούν ακόμα να κατεβάσουν τα σύμβολα και της σημαίες τους, τις φωτογραφίες των νεκρών αγωνιστών τους. Δεν ξέρουμε αν το υπουργείο θέλει να τους απαγορεύσει να συνευρίσκονται (κάτι που σε άλλα κέντρα επιχειρείται...). Είναι σαφές ότι προσπαθούν να εκβιάσουν τους πρόσφυγες λόγω της κακής κατάστασης του κτιρίου, ώστε να υποκύψουν στις πιέσεις.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τόσα χρόνια κανένα πρόβλημα δεν δημιούργησαν οι πρόσφυγες που να χρειάζεται “αστυνόμευση”. Είναι μια πρόταση που δεν πατά στην εμπειρία και απλά υπακούει σε μια λογική καταστολής και έλεγχου και ουσιαστικά προτείνει την κατασπατάληση πόρων ενώ υπάρχουν πραγματικές ανάγκες. Το κέντρο είναι ανοιχτό και οποιοσδήποτε (δημοκρατικός) πολίτης μπορεί να το επισκεφτεί χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα. Η καταγραφή εισόδου-εξόδου είναι προάγγελος της μετατροπής ενός ανοιχτού χώρου φιλοξενίας σε φυλακή προσφύγων, κάτι που έχει συμβεί σε άλλες περιοχές. Όσο για την χρηματοδότηση δεν ενδιαφερόμαστε αν θα ενταχθεί τυπικά ή όχι στις δομές φιλοξενίας, αρκεί να χρηματοδοτηθεί. Γνωρίζουμε ότι το κέντρο δεν είναι μια ακόμα δομή φιλοξενίας, αλλά το πρώτο και μοναδικό κέντρο ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ασύλου στην Ελλάδα και λειτουργεί για πάνω από 60 χρόνια.
Στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση Συριζα είναι και η υποβάθμιση της έννοιας του πολιτικού πρόσφυγα. Η πλειοψηφία των προσφύγων είτε προέρχονται από την Τουρκία όπου διώκονται εδώ και δεκαετίες για τις ιδέες τους, είτε από την Συρία. Θυμίζουμε ότι οι Κούρδοι της Συρίας αντιμετώπιζαν προβλήματα πολύ πριν τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια και διώκονταν από την Συριακό κράτος εδώ και δεκαετίες. Όλοι σχεδόν έχουν καταθέσει αιτήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ, δεν έφυγαν από τις χώρες τους μόνο λόγω φτώχειας ή του πολέμου αλλά γιατί το εκάστοτε κράτος τους κυνηγούσε να τους εξοντώσει. Η Παροχή πολιτικού ασύλου δεν σημαίνει μόνο κάποια τροφή και στέγη στον πολιτικό πρόσφυγα, αλλά και η δυνατότητα να εκφράζει την διαμαρτυρία του εναντία στους διώκτες του. Ας φανταστούμε την περίοδο της χούντας, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απαγόρευαν οποιαδήποτε δράση στους Έλληνες, που κατέφυγαν στην Ευρώπη και άρχισαν αγώνα ενάντια στη Χούντα. Το να μπορεί ένας πολιτικός πρόσφυγας να εκφράζεται, να έχει σύμβολα και σημαίες στο χώρο που ζει (!) θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο. Και αποτελεί μεγάλη υποκρισία την ώρα που υποτίθεται η κυβέρνηση προσπαθεί τάχα να περάσει, νέους προοδευτικούς νόμους να επιχειρεί ουσιαστική υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως επίσης είναι υποκρισία από κυβερνητικά στελέχη να οργανώνονται εκδρομές στην Μακρόνησο, την ιδία στιγμή που ουσιαστικά δεν αναγνωρίζουν δικαιώματα στους πολιτικούς πρόσφυγες.
Παράλληλα και σε τοπικό επίπεδο το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε (και όχι αποφάσισε καθώς δεν έχει δικαιοδοσία στο χώρο) υπέρ της κατεδάφισης του κτιρίου και “ανάπλασης” της περιοχής. Καταρχήν ξέρουμε στην Ελλάδα πόσο εύκολα τα πάρκα μετατρέπονται σε πάρκινγκ ή ακόμα σε εμπορικά κέντρα. Όπως επίσης είναι γνωστή οι τεχνητή “υποβάθμιση” ολόκληρων περιοχών ώστε να αλλάξουν όρους χρήσης ή να πωληθούν σε real estate. Αλήθεια γιατί έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη του Πολιτιστικό Κέντρο και τι εμποδίζει το Δήμο τόσα χρόνια να αποκαταστήσει και να αποδώσει το χώρο στους Πολίτες;
Δυστυχώς κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται, την ιστορικότητα του κτιρίου, την σημασία του για την πόλη. Φαίνεται στο όνομα της “ανάπτυξης” θέλουν να ξεριζώσουν οποιοδήποτε στοιχείο της πόλης θυμίζει φτώχεια ή προσφυγιά. Θυμίζουμε ότι το κέντρο δημιουργήθηκε το 1949 υποτίθεται για πολιτικούς πρόσφυγες από το ανατολικό μπλοκ, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες βασανίζονταν στην Μακρόνησο. Στη μεταπολίτευση ο χαρακτήρας του άλλαξε και συγκεντρώθηκαν Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, άνθρωποι βασανισμένοι από το τουρκικό κράτος. Νομίζαμε ότι η ύπαρξη ενός χώρου πολιτικών προσφύγων στο Λαύριο θα ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση για τις κτηνωδίες στο κολαστήριο της Μακρονήσου (στις οποίες το Λαύριο δεν είχε ευθύνη αλλά σημαδεύτηκε από αυτές). Λένε ότι όποιος ξεχνάει το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. Τέλος όσοι επαναφέρουν την καραμέλα της “υγειονομικής βόμβας” ότι καλύτερα να κοιτάξουν στα σχολεία όπου πολλά ελληνόπουλα κινδυνεύουν (όχι από τα προσφυγόπουλα που είναι όλα εμβολιασμένα) αλλά από τους.... γονείς τους που αρνούνται να τους χορηγήσουν εμβόλια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από ασθένειες που είχαν εξαλειφθεί εδώ και 50 χρόνια. Η πολιτεία τους τελευταίους 2,5 μήνες ήταν απούσα, και το κέντρο έτρεχε χάρις στην αυτοοργάνωση των προσφύγων, οι οποίοι κρατούσαν το χώρο καθαρό, μαγείρευαν μόνοι τους έχοντας βοήθεια σε καθαριστικά, τρόφιμα και φάρμακα από τους αλληλέγγυους(άνεργους κυρίως, όχι ΜΚΟ), καθώς και επισκέψεις από εθελοντές γιατρούς άρα δεν υπήρχε κανένα θέμα “υγειονομικής βόμβας”
Υπάρχουν υπαρκτά προβλήματα σχετικά με το κτίριο και την ακεραιότητα του; Φυσικά υπάρχουν, αλλά δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες για αυτά (θα χρειαζόταν ξεχωριστό άρθρο για όσα έχουν γίνει σχετικά με την “αμέλεια” κράτους, περιφέρειας, Δήμου). Εδώ και χρόνια έχουν προτείνει να αποχωρήσουν τμηματικά από τα κτίρια για να γίνει ανάλογα η αποκατάσταση τους. Και ζητούσαν τμηματική αποχώρηση/αποκατάσταση διότι δεν εμπιστεύονταν τους τοπικούς και κυβερνητικούς άρχοντες, ότι θα τηρούσαν τις υποσχέσεις τους. Η απόφαση του ΔΣ για κατεδάφιση και “ανάπλαση” της περιοχής δικαιώνει την στάση των προσφύγων που μην έχοντας άλλη δυνατότητα παραμένουν στο κτίριο, παρά τον κίνδυνο και δεν ακολούθησαν τα σχέδια που προτάθηκαν παλαιοτέρα. Ότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται κράτος-περιφέρεια-δήμος, είναι “να τους πετάξουν έξω” και η ανησυχία για την σωματική ακεραιότητα των προσφύγων είναι φύλλο συκής.
Επειδή ούτε εμείς τους εμπιστευόμαστε σας καλούμε να στηρίξετε τον αγώνα των προσφύγων, να απαιτήσουμε την επαναπρόσληψη των 23 απολυμένων εργαζόμενων, την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου χωρίς να αλλάξει ο χαρακτήρας του και να γίνει σημείο αναφοράς της πόλης ως ένα ζωντανό μνημείο ανθρωπιάς, φιλοξενίας και προστασίας των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων.

Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό Λαυρεωτικής

Στο Κέντρο Αιτούντων Ασύλου Λαυρίου οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι τεράστιες

Στο Κέντρο Αιτούντων Ασύλου Λαυρίου οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι τεράστιες ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ σε αλληλέγγυους – ες για τα παρακάτω είδη τα οποία μπορούν να πηγαίνουν απευθείας στο στο Κέντρο Αιτούντων Ασύλου Λαυρίου, το οποίο βρίσκεται στην οδό Δουνακάρα 1 (Τ.Κ. 19 500) στο κέντρο της πόλης του Λαυρίου. Υπάρχει πάντα κάποιος εκεί για να τα παραλάβει. Αν βρίσκεστε στην Αθήνα, μπορείτε να παραδώσετε τα πράγματα στο Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν στην οδό Αριστοτέλους 187 (Τ.Κ. 112 51) και στον "Άλλο Άνθρωπο" Πλαταιών 55 στον Κεραμεικό
Όσπρια ,ρύζι. σάλτσες ,λάδι αλάτι. πιπέρι ,ζάχαρη. γάλα βρεφικό, γάλα εβαπορέ, ψωμί ή αραβικές πίτες ,αλεύρι ,φρυγανιές. φρουτόκρεμες και κρέμες. Αυγά
πάνες νούμερο 3 4 5, μωρομάντιλα. σερβιέτες χαρτί υγείας .σαπούνι .χλωρίνη .σακούλες σκουπιδιών.
DEPON (PARACETAMOL 500mg)
PANADOL EXTRA
DEPON(SYR)
PONSTAN(500mg)
AMOXIL(500mg)
NIFLAMOL(280mg)
MESULID(100mg)
ALGOFREN tab. (400mg)
RIFACOL (200mg)
PONSTAN (syr)
ZANTAC (150 mg)
VOLTAREN crem
OTRIVIN SPRAY
TOBREX (οφθαλμικές σταγόνες 6ml Alcon)
BETADINE
ALCOHOL LOTION
BUSCOPAN
OLARTAN (20mg)
OMNIC TOCAS 0,4 mg)
PHARMAC TAB (ΖΑΧΑΡΟ)
AUGMENTIN SYR
AGOFREN SYR
AUGMENTIN tab 850mg
BISOLVON SYR
HANSAPLAST
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΟ

Έκκληση για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο Κέντρο Αιτούντων Ασύλου Λαυρίου

Με την αποχώρηση του Ερυθρού Σταυρού και τη μη εύρεση λύσης από την πλευρά της Κυβέρνησης το αποτέλεσμα είναι 400 ψυχές στο Κέντρο Αιτούντων Ασύλου Λαυρίου να έχουν μείνει χωρίς φαγητό 
κάνουμε έκκληση σε αλληλέγγυους – ες για τα παρακάτω είδη τα οποία μπορούν να πηγαίνουν απευθείας στο κέντρο:
Όσπρια ,ρύζι. σάλτσες ,λάδι αλάτι. πιπέρι ,ζάχαρη. γάλα βρεφικό, γάλα εβαπορέ, ψωμί ή αραβικές πίτες ,αλεύρι ,φρυγανιές. φρουτόκρεμες και κρέμες. Αυγά
πάνες νούμερο 3 4 5, μωρομάντιλα. σερβιέτες χαρτί υγείας .σαπούνι .χλωρίνη .σακούλες σκουπιδιών. Παυσίπονα για παιδιά και μεγάλους αντιβίωση για παιδιά, οινόπνευμα και Betadine.



 Κίνηση "Απελαστε το Ρατσισμό" Λαυρεωτικής

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΜΑΚΡΙΝΟ Μικρού μήκους animation

Μικρού μήκους animation που δημιουργήθηκε στο Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας στο πλαίσιο ενός σπουδαστικού σχεδίου εργασίας με θέμα την Προσφυγική Κρίση

ΌΤΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ Μικρού μήκους animation

ΌΤΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ
Μικρού μήκους animation που δημιουργήθηκε στο Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας στο πλαίσιο ενός σπουδαστικού σχεδίου εργασίας με θέμα την Προσφυγική Κρίση.

Την Κυριακή 23/4 στις 11π.μ. η κίνηση αλληλεγγύης «Ο άλλος Άνθρωπος» θα μαγειρέψει φαγητό στο προαύλιο χώρο του κέντρου ασύλου προσφύγων στο Λαύριο.


 Την Κυριακή 23/4 στις 11π.μ. η κίνηση αλληλεγγύης «Ο άλλος Άνθρωπος» θα μαγειρέψει φαγητό στο προαύλιο χώρο του κέντρου ασύλου προσφύγων στο Λαύριο. Όλοι οι Λαυριώτες/ισσες, ντόπιοι, πρόσφυγες, μετανάστες, όσοι/όσες έχουν πραγματική ανάγκη ή όσοι/όσες θέλουν να στηρίξουν αυτή την κίνηση αλληλεγγύης είναι καλοδεχούμενοι, Γυρνάμε την πλάτη στην ξενοφοβία, μαζί πολεμάμε την φτώχεια και όχι τους φτωχούς, Αλληλεγγύη για όλους τους ανθρώπους.

ανακοίνωση από Κίνηση "Απελαστε το Ρατσισμό" Λαυρεωτικής

"Φυσαρμόνικα" η μικρού μήκους ταινία του 13ου και 21ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου





 Στο πλαίσιο του 7ου Διεθνή Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους και ανάμεσα σε 290 άλλες ταινίες  ξεχώρισε η μικρού μήκους ταινία με τον τίτλο "Φυσαρμόνικα", του 13ου και 21ουΔημοτικού Σχολείου Κερατσινίου. Η δουλειά των μαθητών και των εκπαιδευτικών πρόκειται να βραβευτεί μαζί με τις υπόλοιπες, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 25 Μαΐου.





Ολόκληρη η ανακοίνωση της επιτροπής έχει ως εξής:

Η επιτροπή αξιολόγησης είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τις σχολικές μονάδες και τις δημιουργίες (ταινίες, αφίσες, μουσικές συνθέσεις) που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του φετινού 7ου διαγωνισμού.
Τα αποτελέσματα δεν ανακοινώνονται με σειρά κατάταξης, καθώς αυτή θα ανακοινωθεί στην εκδήλωση βράβευσης στις 25 Μαΐου στην Αθήνα. Οι μαθητικές δημιουργίες αφορούν στις κατηγορίες -μυθοπλασία -τεκμηρίωση -animation Οι βραβευμένες ταινίες είναι:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Η χαρά της ζωής», 4ο Δημ. Σχολείο Ξάνθης
«Χωρίς διερμηνεία», Ειδικό Δημ. Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Πανοράματος Θεσσαλονίκης
«Γλυκές γεύσεις», Α΄ Δημοτικό Τσερίου
«Σαν βγεις στον πηγαιμό», 10ο Δημ. Σχολείο Χανίων
«Σύνδεση 6G: 6 Ιστορίες Επικοινωνίας», Δ΄ Δημοτικό Λεμεσού & Greek School Birmingham
«Με μια βαλίτσα», Κάτω Πολεμιδιών ΙΕ΄(ΚΑ)
«Μεταμόρφωση», 3ο Δημ. Σχολείο Παπάγου
«Το αηδόνι», Β΄ Δημοτικό Ποταμού Γερμασόγειας
«Φυσαρμόνικα», 13ο Δημ. Σχολείο Κερατσινίου
«Από το σιτάρι στο ψωμί», 3ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου Ρόδου
«Άκουσέ με», Ζάννειο Ιδιωτικό Δημ. Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης
«Απομακρυσμένα όνειρα», Δημ. Σχολείο Διαφανίου Καρπάθου.


Πηγή: http://keratsini-drapetsona.gr

Διαβάστε περισσότερα: https://www.kar.org.gr/2017/04/16/megali-diakrisi-gia-to-13o-ke-21odimotiko-scholio-keratsiniou-ston-7o-disthni-diagonismo-tenion-mikrou-mikous/

Πηγή: http://keratsini-drapetsona.gr

Διαβάστε περισσότερα: https://www.kar.org.gr/2017/04/16/megali-diakrisi-gia-to-13o-ke-21odimotiko-scholio-keratsiniou-ston-7o-disthni-diagonismo-tenion-mikrou-mikous/
Πηγή: http://keratsini-drapetsona.gr

Διαβάστε περισσότερα: https://www.kar.org.gr/2017/04/16/megali-diakrisi-gia-to-13o-ke-21odimotiko-scholio-keratsiniou-ston-7o-disthni-diagonismo-tenion-mikrou-mikous/

Ένα χρόνο πριν:Ντοκιμαντέρ του καναλιού της Μαγιόρκας IB3 για τους πρόσφυγες στη Χίο

Ντοκιμαντέρ του καναλιού της Μαγιόρκας IB3, με τίτλο Humans, για τους πρόσφυγες στη Χίο με συνέντευξη του καπετάν Γιώργη από την Ομάδα Αλληλεγγύης Αγίας Ερμιόνης και πλάνα από τη δράση του ΔΥΠΛΑ


Εορτασμός του Νεβρόζ στο Λαύριο







Χθες γιορτάσαμε μαζί με τους Κούρδους Πρόσφυγες στο δημοτικό χώρο της ΑΚΕΛ στο Λαύριο, το Νεβρόζ, τη γιορτή της Άνοιξης, της Ελευθερίας και της Πρωτοχρονιάς. Με τραγούδια, χορό και πολλή μουσική!
Θέλουμε έναν κόσμο που να χωρά πολλούς κόσμους!

ανακοίνωση από Κίνηση "Απελαστε το Ρατσισμό" Λαυρεωτικής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Σχολεία ανοιχτά στα προσφυγόπουλα, καλύτερη ζωή για όλους»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο 1ο δημοτικό σχολείο Λαυρίου με θέμα: «Σχολεία ανοιχτά στους πρόσφυγες, καλύτερη ζωή για όλους».
Αρχικά πήραμε το λόγο κάνοντας αναφορά στην ιστορική σημασία της 21 Μάρτη (Παγκόσμια Μέρα ενάντια στο Ρατσισμό) και την επικαιρότητα της στο σήμερα καθώς και στις σημαντικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων που έχουν παρθεί στη Λαυρεωτική τα 2 τελευταία χρόνια.
Ύστερα το λόγο πήρε η Βιολέτα Πατέλη αντιπρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών «Κώστας Σωτηρίου» η οποία περιέγραψε την διαδικασία και αντίληψη των τάξεων υποδοχής που λειτουργούσαν παλιότερα σε αντιδιαστολή με το νέο σύστημα (ΔΙΕΠ) που εισήγαγε η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι το νέο μοντέλο δεν οδηγεί σε πραγματική ένταξη των προσφυγόπουλων αλλά σε απομόνωση σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου.
Η Γιώτα Ιωαννίδου μέλος του Δ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση σε ταύτιση με τις πολιτικές τις Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες όχι μόνο επιτείνουν την πολεμική κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργώντας νέες ροές προσφύγων και υψώνουν φράχτες στα σύνορα, αλλά δημιουργούν και μια ασφυκτική κατάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Τέλος ο Θανάσης Κούρκουλας αναφέρθηκε στην εμπειρία από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και την πρόσφατη προσπάθεια διεξαγωγής μαθημάτων στους πρόσφυγες του Ελαιώνα και στις δράσεις στα σχολεία με τις οποίες μπορεί να αντιμετωπισθεί η νεοναζιστική απειλή, στη σημασία της ενωτικής δράσης του αντιρατσιστικού κινήματος όπως εκφράσθηκε από την δυναμική και μαζική πορεία στις 18 Μάρτη ενάντια στην κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική όχι μόνο στο θέμα των προσφύγων, αλλά και στην αντιμετώπιση της φτώχειας που πλήττει ντόπιους και πρόσφυγες μαζί.
(Ευχαριστούμε θερμά το 1ο δημοτικό σχολείο Λαυρίου και τον διευθυντή κ. Χιωτέλη Στράτο για την παραχώρηση του χώρου )

ανακοίνωση από:
Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό" Λαυρεωτικής

ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ




Την Κυριακή 19 Μάρτη στο 1ο Δημοτικό σχολείο Λαυρίου μετά από πρωτοβουλία της Κίνησης «Απελάστε το ρατσισμό» Λαυρεωτικής θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: 

«Σχολεία ανοιχτά στα προσφυγόπουλα, καλύτερη ζωή για όλους/ες.» 

Ελάτε να συζητήσουμε για τις μεθόδους διεξαγωγής των μαθημάτων, ελλείψεις κενά (στο πλαίσιο της συνολικότερης υποβάθμισης του Δημόσιου Σχολείου) και ακόμα τα πιθανά οφέλη, για όλα τα παιδιά, για την σχολική κοινότητα και την κοινωνία γενικότερα, από την παρουσία και ένταξη των προσφυγόπουλων. 
Στη συζήτηση θα μιλήσουν οι Γιώτα Ιωαννίδου (μέλος Δ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ Ανάτ. Αττικής), ο Θανάσης Κούρκουλας (Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών) και η Βιολέττα Πατέλη (σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανάτ. Αττικής «Κώστας Σωτηρίου»). 
Συντονίζει ο Σωκράτης Ακριβός (Κίνηση «απελάστε το ρατσισμό» Λαυρεωτικής).